Web Stats

duminică, 8 noiembrie 2009

The Ugly Truth

    Din pacate, cam asta e realitatea. Multi nu realizeaza dar incet, incet populatia planetei se transforma, cel putin populatia din partea dezvoltata a planetei. Ce am observat e ca tarile cu un regim capitalist si implicit un stil de viata mult mai rapid, au procentajul obezitatii cel mai ridicat. Asta, dupa parerea si experienta mea se datoreaza faptului ca, atunci cand ai un stil de viata "accelerat", timpul = bani, si de multe ori nu stai sa te uiti ce mananci, mananci ce apuci si de cele mai multe ori de la un FAST-FOOD.
Potrivit World Health Organization, populatia planetei la sfarsitul lui 2009 va fi in jur de 6.8 miliarde dintre care aproximativ 1 miliard sunt supra ponderali si cel putin 300 de milioane sunt obezi. Daca mai tinem cont si de faptul ca aproape 50% din populatia planetei se afla in tarile sub-dezvoltate si implicit sunt slabi, aceste date devin si mai inspaimantatoare.
Ma abat putin de la subiect pentru a explica aceasta diferenta dintre populatia tarilor dezvoltate si populatia tarilor sub-dezvoltate. Noi, cei din tarile dezvoltate, putem spune ca suntem mai precauti din punct de vedere a conceptiei copiilor. Cand avem un copil, investim in el (vrem sa mearga la o scoala cat mai buna, la o facultate cat mai buna, incercam sa ii oferim cele mai bune contitii, etc.) si de asta, cei din societatile mai dezvoltate in general se limiteaza la un copil, maxim doi. In acelasi timp, cei din tarile sub-dezvoltate datorita saraciei, lipsei de metode de contraceptie dar si a religiozitatii (voi reveni asupra acestui subiect alta data), concep mult mai multi copii.
    Revenind la subiect, trebuie sa avem grija ce bagam in gura. Asta o spun din proprie experienta(cine stie...cunoaste). Chiar daca unii au o viata mai rapida, nimic nu ii impiedica sa manance un fruct in locul unui hamburger, e chiar mult mai rapid. E adevarat ca un hamburger e mult mai bun decat "banalul" mar dar realitatea e ca obezitatea duce la boala, boala...posibil la moarte. Potrivit World Health Organization, in 2009, 90% din obezi sufera de diabet, ca sa nu mai spunem ca, cauza principala a cancerului la nefumatori e obezitatea.
Sunt constient ca a manca e una din placerile vietii dar procesul de a manca, ar trebui sa treaca prin filtrul rational care fiecare din noi il avem. Cei mai multi dintre noi mananca fara a gandi, isi satisfac o dorinta/pofta(vezi: "Teoria Sufletului" de Platon). Cu putin efort si vointa, oricine poate reusi.

"Mananci pentru a trai, nu traiesti pentru a manca."(Socrate)

5 comentarii:

gabriela dumitran spunea...

un minut de atentie si asupra noastra www.pasgri.blogspot.com puteti salvao viata...multa sanatate tuturor

John John Gonzales spunea...

viitorul nostru are sanse sa semene cu cel din wall-e, in care nimeni nu mai era in stare sa se deplaseze pe propriile picioare.

in alta ordine de idei, eu stiam ca vorba aia cu 'mancatul pentru a trai sau invers' apartine unui filozof bulgar.

Alex spunea...

:) Chiar ca! Cat despre vorba cu "mancatul" ii apartine lui Socrate. Am citit-o in Republica Lui Platon, e scrisa de Platon dar sunt dialogurile lui Socrate.

Bumblebee spunea...

Dar sa sti ca nu e regula ca in tarile mai sarace populatia e mai slaba...din contra lipsa de bani ii face sa consume mancare de proasta calitate...iar cei din tarile"capitaliste" incet-incet incep sa se indrepte catre un stil de viata mai sanatos si cumpatat. Cred ca singura exceptie ar fi Statele Unite al Suei...unde e dezastru, dar in rest peste tot este pus la zid fast food-ul.

Alex spunea...

Ai uitat de Canada :) Sa stii ca si aici incearca acest lucru: sa se indrepte spre un stil de viata mai sanatos. E plin de reclame la produse organice, fast-fooduri care pretind ca au mancare din ce in ce mai sanatoasa, etc. Din ce vad eu nu prea au succes. Si sa stii ca nu e vorba doar de mancare de proasta calitate aici, mancarea poate sa fie chiar foarte buna si sanatoasa dar sa ingrase. Un exemplu pe care il pot da este faptul ca cei de aici (Canada) au ca obicei dupa ce termina serviciul sa se intalneasca cu prietenii la restaurant. Asta se intampla cam in jur de ora 8...9PM. Si sa stii ca merg la restaurante foarte sanatoase nu fast-fooduri. Mancarea e foarte buna, organica, etc. Problema e urmatoarea: cand mananci o masa copioasa la ora aia iar apoi mergi si te culci, poate sa fie mancarea aia cat de sanatoasa si organica ar fi ca tot se depune. Poti sa bei si un pahar de suc natural de portocale ca tot are calorii. Intradevar nu e regula ca in tarile mai sarace populatia e mai slaba, dar eu m0am bazat pe cifre de la WHO, evident sunt si exceptii.
P.S. : aici au aparut si "Cipsuri" organice :)) deci iti dai seama cam cat de sanatoase sunt ca tot cartofi si tot prajiti sunt acuma na poate o fi prajiti intr-un ulei de calitate. Oricum asta nu conteaza deoarece cartofii prajiti prin definitie ingrasa. :)

Trimiteți un comentariu